Комунальне некомерційне підприємство "Срібнянська центральна лікарня" Срібнянської селищної ради Чернігівської області
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Всесвітній день здоров'я

Дата: 07.04.2023 12:07
Кількість переглядів: 15

7 квітня, щорічно відзначають Всесвітній день здоров'я, починаючи з 1950 року, саме тоді було засновано Всесвітню організацію охорони здоров'я в рамках ООН (ВООЗ).

Тема Всесвітнього дня здоров’я 2023 року – «Здоров’я для всіх».

Сімдесят п’ята річниця ВООЗ – привід згадати про минулі успіхи в галузі охорони здоров’я, які за останні сім десятиліть дозволили покращити якість життя людей. Це також можливість надати стимул діям щодо вирішення актуальних проблем здоров’я сьогоднішнього та завтрашнього дня.

Право на здоров’я є одним із основних прав людини. Кожна людина повинна мати можливість у будь-який час і в будь-якому місці отримувати необхідну медичну допомогу, не відчуваючи при цьому фінансових труднощів.

На тлі пандемії COVID-19 та інших надзвичайних ситуацій в галузі охорони здоров’я, одночасних гуманітарних кризів та кліматичних катаклізмів, економічних проблем та військових дій, завдання щодо забезпечення країнами здоров’я для всіх набуває ще більш насущного характеру.

Говорячи про охорону здоров’я в умовах пандемії та військової агресії РФ, найчастіше маються на увазі такі фахівці, як лікарі, медичні сестри, акушерки, санітари, фармацевти, фізіотерапевти. Насправді цей список значно ширше – не можна забувати про охорону душевного здоров’я, про психотерапевтів, психологів і психіатрів. Важливий внесок вносять такі фахівці, як радіологи, лаборанти, доглядальниці і багато інших.

Формування уявлення про здоров’я значною мірою залежить від нас самих.

Стан здоров’я населення викликає занепокоєння та є однією з найактуальніших проблем багатьох країн світу, адже здоров’я населення – одна з головних складових національного багатства країни, рушійна сила економічного та соціального розвитку держави, репродуктивності населення. Тільки здорова людина може ефективно працювати, створити міцну сім’ю, приносити максимальну користь суспільству.

Державна політика у сфері охорони здоров’я, перш за все має бути спрямована на поліпшення якості життя всіх громадян, оздоровлення навколишнього середовища, демографічної ситуації, раціональне використання асигнувань на охорону здоров’я, реалізацію міжгалузевих стратегій, спрямованих на формування та заохочення здорового способу життя, профілактику захворювань, зміцнення здоров’я всіх верств населення в рамках стратегії, яка втілюється в усіх країнах Європи під назвою «Здоров’я для всіх».

У всьому світі вже визнано, що до якого б рівня досконалості не доводилась діагностика захворювань та їх лікування, зупинити зростання хронічних неепідемічних та інфекційних захворювань неможливо, якщо серйозно не займатись профілактикою, однією з важливих складових якої є підвищення рівня медичної та санітарної культури населення, формування здорового способу життя.

Тільки усвідомлення взаємної відповідальності влади та кожного громадянина за стан справ у державі здатні змінити ситуацію в сфері охорони громадського здоров’я на краще. Тому поліпшення якості життя, оздоровлення довкілля, реалізація міжгалузевих стратегій, спрямованих на формування та заохочення здорового способу життя, профілактику захворювань, оздоровлення умов праці та побуту повинно бути пріоритетом державної політики у сфері охорони здоров’я.

Бути здоровим – вимога часу, яка має прямий стосунок до Всесвітнього дня здоров’я. Здоров’я – це життєва енергія, натхнення і задоволення від насиченого подіями життя. Це здатність ставити цілі й досягати їх, максимально реалізовувати свій потенціал. Піклуватися про своє здоров’я – це актуально, модно і престижно.


« повернутися

Вхід для адміністратора