Комунальне некомерційне підприємство "Срібнянська центральна лікарня" Срібнянської селищної ради Чернігівської області
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Проведення Всесвітнього дня боротьби з раком

Дата: 06.02.2023 10:51
Кількість переглядів: 27

Рак вражає мільйони людей у всьому світі – разом, ми можемо його перемогти.

 

Рак є другою за значимістю причиною смерті в усьому світі, від якої щорічно помирає близько 10 мільйонів людей. За оцінками експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), без рішучих дій з боку урядів, громадських організацій, медичних працівників та волонтерів до 2030 року в Європейському Регіоні щорічно реєструватиметься 5,4 мільйона випадків раку та 2,5 мільйона смертей.

Мільйони життів можна рятувати щороку, впроваджуючи стратегії профілактики, раннього виявлення та лікування з урахуванням ресурсів. Понад 40% смертей, пов’язаних із раком, можна запобігти, оскільки вони пов’язані з такими факторами ризику, як куріння, вживання алкоголю, неправильне харчування та відсутність фізичної активності. Щонайменше одну третину всіх смертей, пов’язаних із раком, можна уникнути шляхом регулярного обстеження, раннього виявлення та лікування.

Рак – це захворювання, яке виникає, коли зміни в групі нормальних клітин в організмі призводять до неконтрольованого, аномального росту, утворюючи пухлину. Це стосується всіх видів раку, крім лейкемії (раку крові). Якщо їх не лікувати, пухлини можуть рости та поширюватися на навколишні нормальні тканини або в інші частини тіла через кровоток і лімфатичну систему, а також можуть впливати на травну, нервову та кровоносну системи або вивільняти гормони, які можуть негативно впливати на роботу організму.

Рак може бути спричинений кількома різними факторами, і, як у випадку з багатьма іншими захворюваннями, більшість видів раку є результатом впливу низки різних причинних факторів. Важливо пам’ятати, що хоча деякі чинники неможливо змінити, близько третини випадків раку можна запобігти, зменшивши поведінкові та дієтичні ризики. 

Розвиток раку можна попередити, зменшивши вплив факторів ризику, таких як тютюн, ожиріння, відсутність фізичної активності, інфекції, алкоголь, забруднення навколишнього середовища, професійні канцерогени та радіація. Профілактика деяких видів раку, таких як рак печінки та шийки матки, може бути здійснена за допомогою вакцинації проти вірусу гепатиту B (HBV) та вірусу папіломи людини (HPV).

Фактори ризику, які можна змінити, включають: 

Безпечної для здоров’я дози алкоголю взагалі не існує. Але існує пряма залежність ризику раку від доз алкоголю: що більше спиртних напоїв ви вживаєте, то вищим стає ризик раку.

  • Надмірна вага або ожиріння. Загалом збільшення ваги, особливо у дорослому віці, пов’язане з підвищеним ризиком розвитку 12 різних видів раку, включаючи рак стравоходу, ободової та прямої кишки, молочної залози, слизової оболонки матки та нирок.

  • Дієта та харчування. Експерти припускають, що дієти та споживання їжі з високим вмістом червоного м’яса, обробленого м’яса, солоної їжі та низьким вмістом фруктів і овочів, підвищують ризик захворіти на рак, зокрема товстої кишки, носоглотки та шлунка. Щоб зменшити ризик виникнення раку, підтримуйте принципи здорового харчування. Передусім у щоденний раціон мають входити фрукти та овочі, а від великої кількості червоного м’яса і м’ясних консервів краще відмовитись.

  • Фізична активність. Регулярна фізична активність не тільки допомагає зменшити надлишок жиру в організмі та пов’язаний із цим ризик розвитку захворювань, але й може допомогти зменшити ризики розвитку раку товстої кишки, молочної залози та ендометрія. Регулярна фізична активність надає не лише додатковий захист від раку, а й покращує здоров’я в цілому. Регулярна фізична активність, підтримка здорової ваги тіла, а також правильне харчування – це ті прості речі, що рятують життя.

  • Тютюн. Тютюновий дим містить принаймні 80 різних речовин, що викликають рак (канцерогени). Під час вдихання диму хімічні речовини потрапляють у легені, переходять у кровотік і розносяться по всьому тілу. Ось чому куріння або жування тютюну не тільки викликає рак легенів і ротової порожнини, але також пов’язане з багатьма іншими видами раку. Чим більше людина курить, чим у молодшому віці вона починає палити і чим довше продовжує палити, тим більше підвищується ризик розвитку раку. За даними ВООЗ, 22% онкохворих людей у світі помирають від раку, який виник внаслідок куріння. В свою чергу відмова від куріння, зменшує ризик розвитку раку на 70%.

  • Іонізуюче випромінювання. Радон, рентгенівські промені, гамма-промені та інші форми високоенергетичного випромінювання – створені людиною джерела радіації можуть викликати рак і становлять ризик для працівників. Тривалий і незахищений вплив ультрафіолетового випромінювання сонця, сонцезахисних ламп і солярію також може призвести до меланоми та злоякісних пухлин шкіри. Люди зі світлою шкірою, люди з великою кількістю родимок або ті, у кого в родині були випадки меланоми або немеланомного раку шкіри, знаходяться в групі найбільшого ризику. Однак у людей будь-якого відтінку шкіри може розвинутися рак шкіри. Влітку обов'язково варто використовувати сонцезахисні засоби, які захищають шкіру від пагубного впливу.

  • Небезпеки на робочому місці – деякі люди ризикують піддатися впливу речовин, що викликають рак, через роботу, яку вони виконують. Наприклад, було встановлено, що у працівників хімічної промисловості, що займаються фарбуванням, частіше, за інших людей, хворіють на рак сечового міхура. Азбест є загальновідомою причиною раку на робочому місці, зокрема раку під назвою мезотеліома, який найчастіше вражає оболонку легенів.

  • Інфекції. Нерідко рак виникає внаслідок інфекційних захворювань. Інфекційні агенти спричиняють приблизно 2,2 мільйона смертей від раку щорічно. Це не означає, що вказаними видами раку можна заразитися як інфекцією; скоріше вірус може спричинити зміни в клітинах, що підвищує ймовірність того, що вони стануть раковими. Приблизно 70% випадків раку шийки матки викликані інфекціями, пов’язаними з вірусом папіломи людини (ВПЛ), тоді як рак печінки та неходжкінська лімфома можуть бути спричинені вірусом гепатиту В і С, а лімфоми пов’язані з вірусом Епштейна-Барра. Раніше бактеріальні інфекції не вважалися збудниками раку, але новітні дослідження показали, що у людей, в шлунку яких є інфекція Helicobacter pylori, розвивається запалення слизової оболонки шлунку, що підвищує ризик захворіти на рак шлунку. Профілактичні заходи включають вакцинацію та профілактику інфекційних і паразитарних захворювань.

Більшість форм раку можна вилікувати на початкових стадіях. Так, наприклад, рак молочної залози на I стадії виліковний у 95% жінок. Натомість кожній четвертій жінці в Україні рак грудей діагностують вже на ІІІ-ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується. Схожа ситуація і зі здоров'ям чоловіків – у 21% випадків рак простати виявляють вже на метастатичних стадіях. Існують економічно ефективні тести, які допомагають на ранній стадії виявити колоректальний рак, рак молочної залози, шийки матки та порожнини рота, а також розробляються додаткові тести для інших видів раку.

Для раннього виявлення раку та своєчасно розпочатого лікування варто щороку проходити медичні профілактичні огляди. Жінки обов'язково мають обстежуватись у мамолога, до 40 років щороку робити ультразвукову діагностику, після – мамографію. Чоловіки ж мають проходити профілактичний огляд в уролога раз на рік.

 

Профілактику раку варто проводити з дитинства.

 

Кількість випадків раку щороку зростає у всьому світі і на жаль, така ж тенденція спостерігається і серед дітей. Попри численні дослідження експертів зі всього світу причини розвитку більшості видів раку у дітей ще й досі невідомі.

Близько 5 % всіх випадків онкологічних захворювань у дітей викликані спадковими мутаціями (мутації генів, що передаються від батьків до дітей та призводять до неконтрольованого росту клітин і, зрештою, до розвитку раку).

До найбільш поширених факторів ризику розвитку раку в дітей належать:

  • дитячі травми;

  • шкідливі звички батьків (наприклад, надмірне споживання алкоголю, куріння);

  • вплив хімічних речовин (наприклад, пестицидів);

  • прийом деяких лікарських засобів або наркотичних речовин матір’ю під час вагітності;

  • хромосомні аберації або порушення структури хромосом (наприклад, синдром Дауна);

  • генетичні порушення (наприклад, синдром множинної ендокринної неоплазії);

  • особливості періоду статевого дозрівання (наприклад, рання перша менструація);

  • радіаційне опромінення (наприклад, діагностичні рентгенограми у внутрішньоутробному стані, променева терапія);

  • вірусні інфекції (наприклад, вірус папіломи людини),

  • бактеріальні інфекції (наприклад, Helicobacter pylori – спіралевидна паличковидна грамнегативна бактерія, що інфікує різні області шлунка та дванадцятипалої кишки);

  • фактори, пов'язані з надмірною вагою (наприклад, надмірна вага жінки до вагітності, під час вагітності або під час пологів, ожиріння у дітей).

Розвиток раку відбувається протягом певного періоду. Результати численних досліджень показують, що ми можемо зробити певні кроки вже сьогодні, щоб захистити здоров’я немовлят та дітей молодшого віку, а також знизити ризики захворювання на рак в майбутньому.

Перш за все, привчайте своїх дітей до здорового способу життя. Збалансоване харчування, особливо споживання фруктів та овочів, а також регулярні фізичні навантаження для підтримання нормальної ваги є базовими правилами профілактики раку.

Також варто пам’ятати про безпечне перебування на сонці. Кілька серйозних сонячних опіків можуть стати причиною розвитку раку шкіри в майбутньому. Захищайте шкіру дитини від прямого впливу сонячних промінів. Не дозволяйте дітям чи підліткам засмагати в соляріях.

Розказуйте дітям про шкідливий вплив куріння на організм людини, зокрема про ризик розвитку раку. Найкращий спосіб профілактики раку, викликаного курінням – це ніколи не починати курити. Так, 9 із 10 курців починають курити у віці до 18 років, а 99% – до 26 років.

Пасивне куріння може стати причиною розвитку раку легень. Немає жодного виду пасивного куріння, який є безпечним для некурців. Не куріть в присутності дітей.

Заохочуйте дітей до фізичної активності.

Під час вагітності відмовтесь від алкоголю та куріння, а після народження дитини не відмовляйтесь від грудного вигодовування.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора