Комунальне некомерційне підприємство "Срібнянська центральна лікарня" Срібнянської селищної ради Чернігівської області
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Яку медичну допомогу необхідно надавати внутрішньо переміщеним особам

Дата: 08.08.2022 12:13
Кількість переглядів: 31

Понад 15% українців через війну змушені були покинути свої домівки й стали внутрішньо переміщеними особами. Стреси, обмежений доступ до медичних послуг, незадовільні побутові умови можуть викликати як загострення наявних хронічних хвороб, так і появу нових. Особливо важливим для збереження здоров’я в умовах воєнного стану є вчасне звернення до лікарів за медичною допомогою й отримання медичних послуг належного рівня.

Внутрішньо переміщеним особам не потрібна реєстрація та декларація з лікарем

МОЗ України звертає увагу на те, що переселенці мають право отримувати первинну медичну допомогу за місцем проживання та без декларацій. Відсутність реєстрації чи декларації з лікарем не є підставою для відмови в наданні первинної медичної допомоги.

Внутрішньо переміщені особи можуть бути прийняті в будь-якій лікарні, якщо вона здатна забезпечити лікування в умовах війни.

На первинній ланці (терапевт/педіатр/сімейний лікар) внутрішньо переміщені особи мають отримати:

  • динамічне спостереження за станом здоров’я;
  • діагностику та лікування захворювань;
  • базові тести та аналізи;
  • направлення до лікарів вузької спеціалізації чи на обстеження;
  • паліативну допомогу;
  • рецепти за програмою «Доступні ліки»‎ та інсулін (якщо це повторний рецепт);
  • щеплення відповідно до Календаря профілактичних щеплень.

У Міністерстві наголошують, що медичні заклади, які працюють за Програмою медичних гарантій (ПМГ), повинні надавати необхідну медичну допомогу безоплатно. Адже ПМГ–2022 продовжує діяти, 38 пакетів ПМГ, серед яких — лікування інсульту та інфаркту, дослідження для раннього виявлення онкопатології, медична допомога породіллям, медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках та ін. — продовжують працювати і під час воєнного стану.

Вторинна допомога

Щоб отримати вузькоспеціалізовану допомогу, внутрішньо переміщеним особам потрібно отримати направлення до вузького спеціаліста. Відмовити в направленні лікар первинної медичної допомоги може лише в одному випадку: якщо вважає, що консультація/обстеження вузького спеціаліста не є потрібними.

Програма «Доступні ліки» теж діє. Пацієнти, які потребують амбулаторного лікування з приводу серцево-судинних захворювань, цукрового діабету 1-го/2-готипу, нецукрового діабету, бронхіальної астми, розладів психіки та поведінки, епілепсії, можуть отримати лікарські засоби, що входять до програми, безоплатно або з невеликою доплатою.

За бажання, якщо був втрачений зв’язок зі своїм сімейним лікарем, внутрішньо переміщені особи мають право укласти нову декларацію з іншим лікарем за місцем проживання.

Якщо така можливість відсутня через перевищення ліміту у лікарів обраного медичного закладу, оператор контакт-центру НСЗУ (за номером 16-77) допоможе отримати інформацію про інші медичні заклади, у тому числі приватні, та лікарів — фізичних осіб — підприємців, з якими можна підписати декларацію.

Якщо внутрішньо переміщені особи стикаються із ситуацією, коли в лікарні відмовляють у безоплатних ліках чи послугах, їм слід звертатися з офіційною скаргою до головного лікаря (медичного директора) закладу на неправомірні дії медика.

Якщо відмовляють на рівні керівництва лікарні, необхідно писати скаргу до Департаменту охорони здоров’я в місті чи регіоні або до власника медичного закладу — відповідного органу місцевої влади (зазвичай у назві лікарні зазначено, хто є її власником).

Якщо не вдається розв’язати проблему на місцевому рівні, внутрішньо переміщені особи можуть подати скаргу в НСЗУ через контакт-центр 16-77 або листом на поштову адресу: м. Київ, просп. Степана Бандери, 19, індекс 04073, або на електронну адресу info@nszu.gov.ua.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua


« повернутися

Вхід для адміністратора